مسئول فنی صنایع غذایی

مسئول فنی صنایع غذایی(شغل،رشته،فرصت های شغلی و بازارکار)

در هر کارخانه ای هدف، تولید بهترین محصول است؛ محصولی که از هر جهت مطلوب و بدون عیب و نقص باشد و در عین حال ضایعات بسیار کمی داشته باشد. برای رسیدن به این هدف باید بر تولید محصول های مختلف نظارت و کنترل داشت؛ یعنی ماده خام از همان ابتدا که به کارخانه میاید، تا زمانی که پس از تغییرات و تبدیلات لازم، بسته بندی شده و برای عرضه آماده میشود، باید تحت کنترل و آزمایش باشد. این کار را مسئول فنی هر کارخانه انجام میدهد. از طرفی، توجه خاصی که به بهداشت و کیفیت محصولات غذایی، آرایشی و بهداشتی به دلیل ارتباط مستقیم آن ها با سلامتی انسان ها میشود، ضرورت حضور مسئولان فنی را- که وظیفه شان کنترل کیفیت و بهداشت این مواد است-به روشنی بیان میکند.

به نظارت و سرپرستی دائم فنی و بهداشتی کارخانه ها(مسئولیت فنی صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی)میگویند.

مسئول فنی صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی کیست؟

(مسئول فنی صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی)کسی است که بر همه مراحل تولید، از تهیه مواد اولیه تا بسته بندی و توزیع یک کالا نظارت دارد.

ویژگی های مسئول فنی صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی:

دقیق و ریزبین است: این فرد نمونه ای از محصول تولید شده در کارخانه را آزمایش کند. پس، دقت و تمرکز و ریزبینی از ویژگی های او محسوب میشود.

متعهد و مسئولیت پذیر است: اگر خطایی در مراحل مختلف کار تولید وجود داشته باشد، از آن چشم پوشی نمیکند و آن را گزارش میدهد.

چطور مسئول فنی صنایع غذایی شویم؟

اگر به این شغل علاقه مندید، ابتدا باید مدرک کارشناسی را در یکی از رشته های علوم و صنایع غذایی ، مهندسی کشاورزی گرایش صنایع غذایی، علوم تغذیه، دام پزشکی، شیمی، میکروبیولوژی، مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی، و دارو سازی دریافت کنید.

با داشتن مدرک این رشته میتوانید برای درخواست استخدام به جامعه مسئولان فنی صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی مراجعه و فرم پر کنید. در مرحله بعد، به کارخانه ها معرفی می شوید.

مراحل گرفتن پروانه مسئول فنی صنایع غذایی:

پس از پذیرش از سوی کارخانه، بایستی برای گرفتن پروانه مسئول فنی در یک دوره آموزشی که وزارت بهداشت(بخش معاونت غذا و دارو)برگزار می کند، شرکت کنید. پس از امتحانی که در پایان دوره از شما گرفته میشود، گواهی آن را دریافت خواهید کرد. اعتبار پروانه مسئول فنی پنج ساله است و برای تمدید آن، مسئول فنی باید طی این مدت در دوره های آموزشی عمومی، تخصصی و سیستم های مدیریت کیفیت و ایمنی، شرکت و امتیاز لازم را کسب کند و گواهی های این دوره ها را به حوزه نظارتی مربوط تحویل دهد.

هر چه سال های خدمت شما بیشتر شود، رتبه بالاتر و حقوق بیشتری دریافت خواهید کرد.

کارگاه ها و کارخانه های صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی، محل کار این افراد هستند. اتاق مسئولان فنی در واقع آزمایشگاهی است که در آن نمونه های تولیدی کارخانه را آزمایش میکنند. این آزمایش ها به ویژه در مورد مواد خوراکی باید بسیار دقیق باشد تا اگر کوچک ترین میکروبی در آن ها وجود دارد، مشخص شود و مسئول فنی تذکر دهد تا بلافاصله مشکل برطرف گردد. فضای این شغل، کارگری است و مسئولان فنی بیش از همه با کارگران سر و کار دارند. آن ها با بازرس های موسسه استاندارد، بازرس های وزارت بهداشت، و کارشناس های بهداشت محیط نیز در ارتباط اند.

وظایف و مسئولیت های مسئول فنی:

  • حضور فعال در کارخانه در ساعات تولید و بسته بندی
  • کنترل بهداشتی و کیفی کلیه بخش های یک کارخانه مانند سالن تولید، انبار مواد اولیه و انبار محصول نهایی
  • کنترل بهداشتی کارگران و دستگاه های تولید
  • انجام دادن آزمایش های لازم
  • گزارش کاستی ها یا خطا ها به کارفرما و در صورت عدم توجه او، گزارش به اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی
  • صدور مجوز ورود مواد اولیه به کارخانه و مجوز خروج محصول نهایی از کارخانه.

محاسن شغل مسئول فنی صنایع غذایی:

برای کسانی که اهل تحقیق و آزمایش هستند، این شغل میتواند مطلوب و رضایت بخش باشد.

معایب شغل مسئول فنی صنایع غذایی:

از محدودیت های این شغل این است که بیشتر کارخانه های مواد غذایی در شهر های کوچک یا در اطراف شهر های بزرگ واقع شده اند و ممکن است فاصله زیادی تا اماکن مسکونی داشته باشند. از طرفی، سر و کار داشتن با کارگران برای مسئولان فنی خانم گاهی دشوار است.

فرصت های شغلی و بازارکار متخصص صنایع غذایی

کارشناس صنایع غذایی می تواند در بخش هایی مانند آزمایشگاه ها یا خط تولید کارخانجات مواد غذایی، موسسات تحقیقاتی، دانشگاه ها و … مشغول به کار شود. محل کار او در آزمایشگاه های مواد غذایی، بخش های تحقیقات، بخش های کنترل کیفیت و یا بخش تولید کارخانه ها می باشد. متخصص صنایع غذایی می تواند پست هایی از جمله مدیر تولید، مسئول فنی، مسئول آزمایشگاه، مسئول بخش تحقیق و توسعه، مشاور و … را در هر کارخانه تولید مواد غذایی بر عهده بگیرد.

افراد دارای سرمایه و تجربه کافی می توانند خود برای تاسیس و راه اندازی کارخانه تولید انواع مواد غذایی اقدام کنند.

با توجه به روند افزایشی جمعیت کشور و نیاز به مواد غذایی بیشتر، کاهش ضایعات کشاورزی و دامی و تولید مواد غذایی سالم و با کیفیت ضروری و حیاتی است. در کشور تعداد زیادی کارخانه تولید انواع مواد غذایی در حال فعالیت هستند. متخصص صنایع غذایی که دانش و تخصص کافی و علاقه و پشتکار زیادی در کار خود داشته باشد، می تواند فرصت های شغلی مناسبی را در بازارکار  کشور بیابد.

وضعیت استخدام این شغل در برخی کشورهای جهان

آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام مهندسان صنایع غذایی (کشاورزی) بین سال های۲۰۱۰  تا۲۰۲۰ ، رشد۱۰ درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل۱۴  درصد می باشد.

استرالیا – در بازه زمانی پنج سال گذشته میزان استخدام در این شغل رشد ۲۴ درصدی داشته و روند کاهشی رشد در آینده برای آن پیش بینی می شود.

میزان درآمد کارشناس صنایع غذایی

اطلاعات دقیقی از میزان درآمد متخصصان صنایع غذایی در کشور در دسترس نمی باشد. آن دسته از متخصصانی که در بخش های دولتی مشغول به کار می شوند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند.

محاسبه حقوق و مزایا در قانون مدیریت خدمات کشوری

ولی در بخش خصوصی شرایط متفاوت است. سطح تحصیلات، میزان تجربه، مهارت و توانایی ها و نوع توافق صورت گرفته بین کارفرما و کاربر، تعیین کننده میزان دریافتی متخصصان صنایع غذایی در این بخش می باشد.

درآمد متخصص صنایع غذایی در برخی از کشورهای جهان

آمریکا – متوسط درآمد سالانه مهندسان صنایع غذایی (کشاورزی) ۵۸.۴۵۰ دلار و برای همه مشاغل۳۳.۸۴۰  دلار در سال۲۰۱۰  بوده است. مطابق با آمارهای سال ۲۰۱۳، درآمد سالیانه این متخصصان حدودا بین ۳۲.۰۰۰ تا ۷۵.۰۰۰ دلار می باشد.

استرالیا – متوسط درآمد سالانه متخصصان صنایع غذایی۷۳.۸۰۰  دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.

انگلستان – متوسط درآمد سالانه این شغل برای افراد تازه کار بین۳۰.۵۰۰  تا۳۸.۰۰۰  دلار و برای افراد باتجربه بین۴۶.۰۰۰  تا۶۸.۵۰۰  دلار می باشد.

شخصیت های مناسب شغل کارشناس صنایع غذایی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.